FIG e-working week 2021 – Smart Surveyors for Land and Water Management – Challenges in a New Reality
two-columns-right

FIG e-working week 2021 – Smart Surveyors for Land and Water Management – Challenges in a New Reality

Η συμμετοχή στο διαδικτυακό συνέδριο e-working week 2021 της FIG (Διεθνής Ένωση Τοπογράφων) έγινε με την παρουσίαση του άρθρου με τίτλο “From 3D documentation to XR representation of Cultural Heritage buildings – The case of the Katholikon of St. Stephen, Meteora”.

Το θέμα του άρθρου αφορά την πολυδιάσταση αναπαράσταση των φάσεων αποκατάστασης μιας βυζαντινής εκκλησίας. Ο στόχος είναι διττός: να προταθεί μια φωτογραμμετρική μεθοδολογία χαμηλού κόστους για τη λεπτομερή και ακριβή 3D γεωμετρική τεκμηρίωση των κτιρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη 3D πλατφόρμα με βάση τις λειτουργίες XR (eXtended Reality). Η προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμόζεται στην εξωτερική και εσωτερική 3D ανακατασκευή της παλιάς εκκλησίας του 16ου αιώνα (Καθολικό) της Μονής του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα, σε δύο διαφορετικές περιόδους: πριν και μετά από τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης. Η φωτογραμμετρία λήψεων εγγύς απόστασης και η όραση υπολογιστών χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων εικόνας και τη δημιουργία πυκνών νεφών σημείων, επιφανειακών μοντέλων και εικόνων υφής. Τα τελικά 3D μοντέλα  μαζί με τα υποστηριζόμενα μεταδεδομένα τους ενσωματώνονται σε ένα διαδικτυακό σύστημα XR προβολής για μια συγκριτική χρονική ανάλυση των φάσεων αποκατάστασης μέσω μιας συναρπαστικής εμπειρίας. Ο χρήστης έχει τις ακόλουθες δυνατότητες: (i) αυτοματοποιημένη εικονική περιήγηση στη 3D σκηνή, (ii) σημεία ενδιαφέροντος, (iii) VR (Virtual Reality) περιήγηση καθώς και, (iv) AR (Augmented Reality) χωρίς φυσικό δείκτη (marker-less) βάσει αναγνώρισης μοτίβου χεριών. Η 3D απόδοση και η προοδευτική φόρτωση, τα διαδραστικά εργαλεία καθώς και οι διάφοροι τρόποι απεικόνισης αναπτύσσονται με τη χρήση των βιβλιοθηκών Three.js, Tween.js και AR.js. Η αξιολόγηση της ανεπτυγμένης πλατφόρμας ως προς την απόδοση και τη χρηστικότητα αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών VR και του AR στην απομακρυσμένη πρόσβαση, παρακολούθηση και διατήρηση της απτής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Συγγραφείς του άρθρου είναι οι Χαράλαμπος Ιωαννίδης, Σοφία Σοϊλέ, Αργυρώ Μαρία Μπούτση, Στυλιανή Βερυκόκου, Φώτης Μπουρεξής και Χρυσή Πότσιου από την ομάδα του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας (ΕΦ) του ΕΜΠ.

Διαθέσιμα είναι: το πλήρες άρθρο, η παρουσίαση στο συνέδριο καθώς και ένα σύντομο επεξηγηματικό video.

FIG e-Working Week 2021 v.2 FIG e-Working Week 2021

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο